22 dec Westums årskonferens | 7-8 april 2022
Efter två helt digitala årskonferenser välkomnade vi representanter från våra medlemsorganisationer och inbjudna gäster till en hybridkonferens på plats i Falkenberg och på länk.
Stort tack till alla medverkande, deltagare och alla som hjälpt till med planeringen och genomförande med konferensen!
Temat för årets konferens var
Morgondagens lärcenter: motor, mäklare och mötesplats i Väst
Inbjudan
Konferensen riktar sig i första hand till Westums medlemmar men vi välkomnar även andra kommunala lärcentra och vuxenutbildningar som är nyfikna på Westums och dess medlemmars verksamhet.
Inbjudan i form av Save the date skickades till medlemmarna i samband med medlemsutskick november 2021 samt information till inbjudna februari 2022 när anmälan öppnades.
Vi bjöd även in representanter från t.ex. regionerna (Västra Götaland, Halland), andra finansiärer och samverkanspartner såsom Europeiska Socialfonden eller Europeiska Socialfonden, kommunalförbunden, andra projekt och andra intresserande organisationer.
I samband med årskonferensen genomfördes Westums årsstämma för enbart medlemmar (ca 1,5 timmar i slutet av dag 1).
Årets program
Programmet bestod i år av både externa föreläsare men också medlemmarna som presenterar en del av sin verksamhet till årets tema, sedvanlig presentation av Westums pågående projekt samt Westums årsstämma. Bl.a. presenterade involverade medlemmar i avslutande projekt Koppling West sina projektresultat på framtagna processer och struktur att främja kopplingen mellan utbildning och arbetslivet.
Programöverblick Westums årskonferens 2022
Moderation: Ylva Källman, KOMMUNIMERA AB
Årets föreläsare
Nedan hittar ni mer om föreläsarna och deras tema för årskonferensen 2022.
Ulrik Lögdlund, Linköpings universitet (Medverkar dag 1, 7 april)
Undervisar och forskar inom samhällsvetenskap på Linköpings universitet med inriktning mot arbete och arbetsliv.
Tema: En tillbakablick på lärcentras förutsättningar och utmaningar
Forskningserfarenheter av nätverk, motstånd och allianser inom lärcentras tidiga organisation.
Max Valentin, Fabel Kommunikation AB (Medverkar dag 1, 7 april)
Konsult inom kultur- och utbildningssektorerna. Han arbetar ofta med analys och utveckling på regional nivå eller för t.ex. SKR eller Tillväxtverket.
Tema: Flexibelt lärande och svarta svanar – kunskapsöversikt och slutsatser om lärcentras utveckling
Coronapandemin, den nya LAS-överenskommelsen och den påskyndade digitaliseringen är alla faktorer som troligen kan påverka förutsättningarna och rollen för lokala lärcentra och hur den nationella svenska politiken resursallokerar till livslångt lärande.
Lena Lindhé, Högskolan Väst / Jerry Engström, Campus Västervik (Medverkar dag 1, 7 april)
Lena är samverkansstrateg och ledde VINNOVA-finansierade K3-projektet ”Nya Vägar för flexibilitet i högre utbildning – i hela landet” (2017-2020). Jerry är campuschefen som gillar tänka nytt inne i lådan och på så sätt fick idén om ”NYA Vägar för högre utbildning”.
Tema: Nya vägar framåt
Hur kan man arbeta mer strukturerat för att människor i hela landet ska få del av högre utbildning?
Åse Tieva, Umeå Universitet / Marie Leijon, Malmö Universitet (Medverkar dag 2, 8 april)
Åse är lektor i högskolepedagogik och Marie docent i högskolepedagogisk utveckling som ger en sammanställning av aktuell forskning och en spaning in i framtiden.
Tema: Framtidens lärandemiljöer
Framtidens lärandemiljöer utformas i samarbete, designas utifrån pedagogik och lärande och är i högre utsträckning varierade, hybrida och flexibla. Vad innebär det för vår undervisning och vilka krav ställer det på oss som lärare och våra studenter?
Mikael Andersson, Universitets- och högskolerådet (Medverkar dag 2, 8 april)
Projektledare för projektet ”Kvalitet i distansutbildning” med syftet att höja kvaliteten och öka genomströmning i distansutbildning vid universitet och högskolor.
Tema: Kvalitetsfaktorer & kollegialt lärande kring distansutbildning
Universitets- och högskolerådet (UHR) har under 2021 – 22 ett regeringsuppdrag att främja utvecklingen av distansutbildningen vid svenska lärosäten. Hur löser myndigheten uppdraget, och vilka resurser kan man ta del av?
Claudia Olsson, STELLAR CAPACITY (Medverkar dag 2, 8 april)
Innovationsledaren och utbildningsentreprenören som sätter lärandet i centrum i den digitala transformationen och som visar på möjligheter och utmaningar i gränslandet mellan människa och teknik.
Tema: Framtidens organisation och ledarskap
Förändrade arbetsformer i digitaliseringens tecken och hur det påverkar både anställdas arbetssituation men också vad man lär ut till studerande om framtidens organisation och ledarskap.
Hanna Elving, Swedish Edtest (Medverkar dag 2, 8 april)
Projektledaren för Sveriges första nationella testbädd för utbildningsteknologi (edtech) som ska utveckla skolors förmåga att välja och värdera digitala lärresurser för ökad effekt i undervisningen.
Tema: När läraren driver den digitala utvecklingen
I det här passet får ni ta del av hur Sveriges första testbädd för edtech kan driva kvalitet i digitala lärresurser genom att elever, lärare och bolag testar tillsammans i undervisningen.
Konferensavgift
Alla medlemskommuner erbjöds EN gratis plats vid deltagande på plats vid konferensen där Westum står för konferenskostnaden (värde 1800 kr). Övriga deltagare på konferensen faktureras en konferenskostnad utifrån deltagande.
Avgift för deltagande på plats i Falkenberg (moms tillkommer):
Deltagande 7+8 april inkl. middag 1800 kr
Deltagande 7+8 april exkl. middag 1400 kr
Deltagande endast 7 april inkl. middag 1000 kr
Deltagande endast 7 april exkl. middag 800 kr
Deltagande endast 8 april 900 kr
Deltagandet digitalt/på länk var kostnadsfri, dock krävdes anmälan att kunna få tillgång till konferensens sändningslänk.
Konferensanläggning & hotell
Konferensen ägde rum på Falkenbergs nya kunskaps- och kulturcentrum Argus (Holgersgatan 7, Falkenberg) i samverkan med Vuxenutbildningen Falkenberg. Konferenslokalen var stora Argussalen med 300 sittplatser och därmed gott om utrymme till konferensdeltagarna.
Westum hade reserverat ett större antal rum på Grand Hotel Falkenberg (Hotellgatan 1, 311 31 Falkenberg) som ligger ca. 400 m ifrån konferensanläggningen. Här kommer även middagen för konferensdeltagarna den 7 april serveras (Harrys). En mindre hotellparkering med begränsade platser finns, hänvisas till kommunala parkeringar i närheten om inga lediga platser.
Vägbeskrivning
Samtliga konferensdeltagare bokade och bekostade själva hotellrum (1.027 kr/person ex moms). I konferenspaketet på hotellet ingick frukost och tillgång till relax, mindre gym och bastu.
Är du nyfiken på vilka tema vi har haft tidigare se Westums årskonferens
Tyvärr, kommentarer är avstängda just nu.